1.3

ПАРАДОКСИ ІНОЗЕМНОГО ФІНАНСУВАННЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ. Частина І

I.О. БУЛКІН
https://orcid.org/0000-0002-4674-2355   

Nauka naukozn. 2018, 1(99): 8-29
https://doi.org/10.15407/sofs2018.01.008

Рубрика: Проблеми розвитку науково-технологічного потенціалу
Мова: Російська
Анотація: На основі статистичних даних за останнє десятиліття щодо закордонного фінансування досліджень, розробок і науково-технічних послуг визначено особливості попиту іноземних замовників на відповідні роботи, що виконуються українськими організаціями. Результати дослідження показали, що число легальних реципієнтів іноземних коштів у науково-технічній сфері постійно знижується та посилюється нерівномірність розподілу організацій за величиною отриманих коштів іноземного походження. В групі природничих наук попит у закордонних замовників мають дослідження в галузі фізико-математичних, медичних і біологічних наук, в меншій мірі — хімічних і сільськогосподарських наук, а на геологічні, географічні, фармацевтичні та ветеринарні науки він практично відсутній. З боку іноземних за мовників майже відсутній попит на дослідження в галузі економічних наук. В галузях групи технічних наук найбільшим попитом користуються роботи зі створення авіаційної та ракетно-космічної техніки, енергетичне машинобудування і приладобудування із включенням робіт оборонної спрямованості, далі — енергетика, металургія, електротехніка, радіо та телекомунікації, електроніка, обчислювальна техніка и автоматизація; низьким попитом — матеріалознавство і зварювання, транспорт, суднобудування і теорія машинобудування; майже не користуються попитом технології продовольчих товарів і виробництво сільськогосподарської техніки, а нульовий попит мають геодезія і технології розробки корисних копалин.

Ключові слова: дослідження і розробки, науково-технічні послуги, закордонне фінансування, іноземні кошти, іноземні замовлення.

Список літератури

  1. Сайт Міністерства освіти і науки України. Наукові конкурси. Горизонт — 2020 [Електронний ресурс]. URL: https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/diyalnist/mizhnarodna-dilnist/ mizhnarodni-naukovi-proekti/gorizont-2020.
  2. Заключний звіт незалежного європейського аудиту національної системи досліджень і інновацій в Україні [Електронний ресурс]. URL: http://h2020.com.ua/wp-content/ uploads/2017/03/KI-AX-16-008-UK-N-Transl.pdf
  3. Покідіна В. Як там у науковців? Ціна держави. Інформаційний портал [Електронний ресурс]. URL: http://cost.ua/news/378-science-horiz.

Повний текст (PDF)